EN DE NL
Log ind Søg
Kurv (0)

MUNTHE ART MONDAY: Anne Nowak

Navn: Anne Nowak
Hjemmeside: annenowak.dk 
Instagram: @annenowak

Hvem er du og hvordan vil du beskrive din kunst?

Jeg hedder Anne Nowak og bor og arbejder i København. Jeg fungerer bedst, når jeg kan veksle mellem at være i mit atelier med alle mine materialer og udenfor i naturen, hvor intet er givet. Det er en drøm at have begge dele som arbejdsplads. De fleste af mine værker henter jeg inspiration til i naturen. Nogle af dem bliver også installeret i naturen, andre rykker ind i stuerne hos folk.

Min seneste udstilling hedder “Blåtryk af Bornholmske Alger”. Det er et godt eksempel på, hvordan jeg arbejder. Jeg samler algerne ved havet og laver blåtryk/cyanotopi udenfor i solens stråler - og når solen ikke er på himlen, går jeg i mørkekammer.

Jeg arbejder med mange forskellige metoder. Ofte er metoden medskaber af værket. Lige nu arbejder jeg med at lave relieffer af sand og gips. Værkerne er blandt andet inspireret af Thorvaldsens relieffer og skal udstilles på Alium Gallery i det nye år.

Hvordan har det faktum at du er en kvinde haft betydning din karriere?

Jeg bruger min intuition. Både når jeg vælger mine projekter og i den grad også, når jeg skaber dem. Jeg har brug for en kontrastfuld hverdag. Derfor deler jeg mit atelier med seks andre selvstændige kvinder, som alle er meget inspirerende. 

 Hvad kendetegner, efter din mening, et god kunstner?

Originalitet, mod og en rød tråd. Fortroligheden i at man kan se og mærke kunstnerens fortælling. På den måde mærker man intensiteten og vigtigheden bag værket.

Kan du nævne en anden kvindelig kunstner, som har inspireret dig?

Jeg er pt meget optaget af kvindelige kunstnere fra omkring af 1900-tallet. En række særlige kvinder, som brugte kanalisering og spiritualitet som et redskab i deres arbejde. Bl.a. svenske Hilma af Klint. Hun lavede noget af det mest revolutionerende kunst på det tidspunkt, men det blev først udstillet og vist til offentligheden mindst 20 år efter hendes død. Hun var meget spirituel og dannede gruppen ‘de 5’, hvor de mediterede og kanaliserede meget af hendes arbejde ned. 

I samme tid figurerede Emma Kunz, en schweizisk kunstner og healer, som også arbejdede med kunsten spirituelt. Hendes arbejde og metode fascinerer mig enormt. Tænk hvad hun skulle kæmpe med, fordi hun var en spirituel kvindelig kunstner!! Der var ingen som anså kvinder som værdige som kunstnere.

Er der sket noget på kunstscenen mht. køns-ubalancen, siden du påbegyndte din karriere? Og hvad kunne stadig være bedre?

Ja helt klart. Det er da noget som sker, men det er meget langsommelig proces. Der er så mange gamle mønstre, som skal laves om.
De fleste gallerier er ejet af mænd. De fleste bestyrelser på museer er mænd. De største kunstsamlere er mænd. Der skal ryddes op og ud. Ind med kvinderne på de poster. Det skal ændres oppefra. Systemerne skal laves om.
Jeg tror ikke på, at man som kunstner kun vil tilhøre et galleri. Fremtiden er: at man selv udgiver, har flere gallerier, og at man bruge sin personlige frihed til at udstille og sælge. Jeg tror, grænserne bliver mere flydende.

Hvis du skal give et råd til nye kvindelige kunstnere, hvad skal det så være?

Vær modig, træf dine egne valg, hold fast i dig selv og frem for alt: Vær dig selv. Der er så mange meninger om alt, men du skaber selv din egen virkelighed. Det er ikke nemt, og man skal virkelig ville det. Selvom det er lamt, er netværk en meget stor del af mulighederne for at udstille, sælge mm.

Forfølger du specifikke temaer i din kunst - hvis ja - kan du forklare hvilke og hvorfor?

Mine tematikker handler ofte om livet og døden. Intet mindre ha ha…
Jeg har et håb, og når jeg lavet noget, som er vigtigt for mig, kan det ramme andre. Jeg lavede fx en Mindelund i en skov på Bornholm (som udspringer fra de ældre mindelunde fra jernalderen). Der ville jeg skabe et uhøjtideligt sted uden religion, men med plads til refleksion og mindes de afdøde. Det bestod af en cirkel af 10 bornholmske sandsten rejst i jorden som en slags gravsten i en diameter på 20m. Bag hver sten lå et spejl som reflekterede trækronerne, himlen, stenen og dig selv. Du skulle gå et stykke ind i en skov, før du kom ind til en lysning hvor installation var.

Hvordan forholder du dig i forhold til feminisme og kampen for kvinders rettigheder og ligestilling i kunstverdenen?

Jeg er klar på kampen. Og jeg er glad for fokus på netop dette. Me too rydder op i de beskidte mønstre, som i den grad også findes i kunstverden. Og nu er tiden inden til at kvindelige kunstnere skal være repræsenteret lige som deres mandlige kollegaer.  

Hvad er det mest udfordrende aspekt ved at være kvindelig kunstner?

At balancere mellem at være mor, familie og kunstner. Jeg er det, jeg laver, og det kan være svært at opdele. Så det at blive mor og skulle prioritere er interessant og udfordrende. Det er fx sværere at tage på residencies ude i verden, når man har mindre børn. Det er ofte på residencies du får tid til at fordybe sig og møder vigtige kontakter. Netop det med at fordybe sig kan være en udfordring, da man som mor føler en naturlig forpligtelse til at tage sig af sit barn, og det tager tid. De gange jeg har taget på et residency i udlandet efter jeg er blevet mor, har jeg haft det som om jeg har ALT den tid i verden. Den frihed er totalt luksus. Jeg tror mange kvindelige kunstnere får dårlig samvittighed, hvis de rejser meget eller er meget væk fra deres barn. Det er virkelig en balance, jeg har kæmpet med.


Har du et ultimativt mål med - og ønsker for - din kunst?

Jeg håber og arbejder for atkunne bevæge mennesker at kunne røre noget i dem og måske vække noget. Jeg tror meget på, at hvis du har noget på hjertet, kan det påvirke andre.

Kan du forklare mere om din proces og hvordan du arbejder?

Jeg arbejder ofte på flere projekter ad gangen. Jeg kan virkelig godt lide at veksle mellem flere ting, på den måde kan projektet “hvile” mens jeg arbejder på et andet. Ofte vælger jeg en metode som er forskellig fra det jeg kan, som bliver en stor del af det, at jeg skal lære noget nyt. 

Hver mandag bringer MUNTHE et nyt interview med en kvindelig kunstner. Følg med på MUNTHE ART MONDAY.